Wereldwijd hebben miljoenen mensen overgewicht. Ze bewegen te weinig, eten teveel en ongezond. Een van de oorzaken is dat de consument zijn verbinding met eten verliest. Hij staat ver af van wat er op zijn bord ligt, heeft er weinig kennis over en vertrouwt intussen de voedingsindustrie steeds minder door herhaaldelijke incidenten. Er is vraag naar meer transparantie in de voedingsindustrie. Naar vers, gezond en goed voedsel. Mensen zijn weer op zoek naar de binding met hun voedsel.
Ook op de werkvloer kampen werkgevers met het overgewicht en de slechte gezondheid van hun werknemers. Daarbij komt dat het aanbod in kantines en van cateraars beperkt, duur en niet altijd gezond en vers is. Verzuim onder de medewerkers stijgt, er wordt minder gepresteerd en de kosten voor de werkgever lopen op. Tegelijkertijd vinden werkgever en werknemer een fijnere werkomgeving steeds belangrijker; een mooi kantoorpand, designinrichting, veel licht, grote ruimtes en comfortabele werkplekken. De omgeving en mogelijkheid naar buiten te gaan worden ook steeds belangrijker gevonden. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de kantine en de werkomgeving en voordeeltjes buiten de werkvloer, worden belangrijker. Werkgevers spelen hier op allerlei manieren op in. Sommigen richten zich sterk op de gezondheidstrend, bijvoorbeeld via hardlooptrainingen of -wedstrijden of door een abonnement op een fitnesscentrum. Op interventie rond het eetpatroon heerst echter een taboe. Werkgevers zijn bang betuttelend of belerend over te komen. Dit terwijl juist het voedingspatroon zo belangrijk is bij het streven naar gezonde werknemers. /p>
HET MERK: Farm your Office!
Office Farming! Niet langer grijze, saaie, betonnen oppervlaktes rond kantoorpanden en op industrieterreinen. Met Office Farming gaan we letterlijk de kantooromgeving vergroenen: binnen en buiten. En niet met sierbomen en struiken, maar planten bomen en struiken die de kantoren meteen een voedselpakket opleveren. Binnen wordt de werkvloer een échte kantoortuin! Office Farming betekent voordelen op meerdere fronten. Een groene binnen- en buitenomgeving van kantoren en kantoorterreinen betekent
Office Farming is een dienst voor werkgevers en kantoorpandeigenaren. Die dienst bevat verschillende onderdelen. De start is een scan van de mogelijkheden voor het betreffende pand en haar omgeving. Vervolgens kan men aangeven of men een Office Farming basic (makkelijkst te onderhouden groen, zoals fruitbomen en –struiken), premium (het basic pakket plus wat onderhoudsgevoeligere fruit- en groentesoorten) of gold (premium plus moestuin) wilt. Deze Office Farming pakketten kunnen worden aangevuld met een Office Farming Inside pakket, voor op de werkvloer in het pand (moestuin, plukfruit). Office Farming Inside betekent een eetbare kantoortuin! Hydroponics, een binnenmoestuin, paddestoelen op eigen koffiedik: het kantoor wordt een ruimte waar men ook kan ontspannen en volop van de natuur kan genieten! Over de verantwoordelijkheid van het onderhoud van de Office Farm worden afspraken gemaakt. Tegen betaling kan Office Farming het onderhoud op zich nemen, uitgebreid met bijvoorbeeld een workshop ‘pluk je lunch’. Ook is mogelijk dat de cateraar verantwoordelijk is, waarbij Office Farming een uitgebreide instructie biedt. Derde optie is een gedeelde verantwoordelijkheid van cateraar en werknemer of van Office Farming en werknemer. Mogelijkheid is om de dienst uit te breiden met een bonuspuntensysteem (bijvoorbeeld in combinatie met de ByourHealthCard). Werknemers kunnen dan punten sparen via hun werkzaamheden in de Office Farm. De beplanting kan op vele plekken en manieren: in een echte tuin, op braakliggend terrein rond het bedrijf, in bloembakken, of zelfs op het dak (i.c.m. een intelligent irrigatiesysteem). Van de oogst wordt een deel gebruikt voor de kantine. Het andere deel kan via pakketten voor werknemers worden aangeboden als een extraatje van de werkgever, vallend onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Doel van Office Farming is:
De primaire doelgroep bestaat uit de werknemers en werkgevers. Cateraars vormen ook een doelgroep. Immers is een kantine-aanbod aansluitend bij de oogst via het Office Farmen gewenst. Vaak is de cateringdienst uitbesteed. Op die manier kunnen cateraars een vliegwiel vormen omdat zij het concept kunnen testen en bij andere locaties kunnen initiëren.
Employee Supported Agriculture bij Google, SAS, ChesaPeake, Kraftfoods en HewlettPackard. Daarnaast is dit idee gebaseerd op schooltuinprojecten zoals het schooltuinproject en Urban Sprouts, Fruit4Sport, Fruit4School.